Nu får partners följa med på BB igen. Men det krävs ett negativt test. Foto: Christine Olsson/TT

Nu kan partnern vara med på förlossningen igen

Publicerad

Region Skåne kom med ett riktigt glädjebesked till alla gravida på sin pressträff. I fortsättningen kan partnern följa med på både förlossning och planerade kejsarsnitt. Det som krävs är att man är symptomfri och har ett negativt test.

För många som väntar barn har det varit ett stort stressmoment att inte kunna ha med sin partner som stöd och hjälp under själva förlossningen. Och för den utestängda partnern en sorg att missa ett av de största ögonblicken i livet. Nu ändrar Region Skåne sina regler.

– Vi kommer att ändra från skarpa besöksregler till säkra, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Test hos sjukvården

Det som krävs är att man är symptomfri och att det finns ett negativt snabbtest.

– Det kommer förlossningsvården att kunna hjälpa till med. Vi vet att det här är ett välkommet besked för många blivande föräldrar, säger Pia Lundbom.

– Då kommer man att kunna vara med även vid planerade kejsarsnitt. Partnern kan även följa med till BB där man normalt stannar ett dygn. Ibland så kan man göra undantag och stanna längre på BB. Då gäller ett nytt test varje dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer