Under våren ska Eon koppla ihop fjärrkylanäten i Västra Hamnen och i Nyhamnen. Just nu pågår arbetet med sträckan mellan Hjälmarkajen och Skeppsbron.
– Fjärrkyla är något som kommer i framtiden. En så kallad komfortkyla som behövs i butiker och bostäder. Vilket behövs för att hantera varmare somrar framöver, säger Peter Hjalmar, regionchef Eon Sverige.
Gigantisk rör-orm
Just nu har man borrat 23 meter under hamninloppet in till Malmö. Gångbanor och delar av vägbanan av avstängd.
– Hela rörlängden består av ett 20-tal 12 meterslängder som är ihopsvetsade och blidar tillsammans ett 250 meter långt rör, säger Ingrid Redin, projektledare Eon.
All manöverera ett gigantiskt rör på på just 250 meter i tät bebygelse har haft sina utmaningar. Till slut fyllde man röret med luft och lät det flyta i hamnbassängen.
– Vi hoppas att få allt klart till i maj, säger Peter Hjalmar.
Detta är fjärrkyla:
Ett kylsystem som omfattar byggnader med kylbehov för luftkonditionering sommartid.
Främst ansluts byggnader med kontors- och affärslokaler, och kylan distribueras i form av cirkulerande kallt vatten (+5–7 °C) eller av en isblandning (0 °C) i markförlagda ledningar.
Något varmare vatten, +14–16 °C, returneras till en kylanläggning för central kylning med kompressor- eller absorptionskylaggregat. Även naturligt kallt sjö- eller havsvatten, s.k. frikyla, kan användas för central kylning.
Källa: NE.SE