– Plattorna är 5x10 centimeter stora och finns i fem olika kulörer och tillverkas i Spanien, säger projektledaren Pär Friis. Foto: Johan Dernelius/SVT

Här får Kronprinsen efterlängtad ansiktslyftning

Uppdaterad
Publicerad

Det klassiska höghuset Kronprinsen i Malmö har länge varit i behov av renovering. Nu påbörjas arbetet med att hissa upp 1450 blåskimrande betongelement längs byggnadens nästan 80 meter höga fasad.

Efter några års spekulationer om hur Kronprinsen ska renoveras är det nu dags för första lyftet. Ett lyft som projektledaren Pär Friis längtat efter.

– Det har tagit ganska lång tid att komma fram till hur Kronprinsen skulle renoveras. Det är ett ganska unikt sätt. Jag tror inte att det gjorts på något liknande sätt överhuvudtaget. Och det är på tiden. Den gamla fasaden har ju suttit där i snart 60 år, säger Pär Friis, projektledare på Akelius fastigheter.

Pär Friis, som arbetar som projektledare av ombyggnaden, framför en närmare 60 år gammal modell av Kronprinsen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Bitar lossnade och föll ner

De blå mosaikbitarna som pryder husfasaden har börjat lossna och trilla ner på gården och gatan. Renoveringen handlar inte bara om att byta nästan två miljoner mosaikplattor, utan det handlar också om att förbättra isoleringen.

– Tidigare fanns det bara en nio centimeter tjock isolering, så det har varit rejält dragit och man har haft en hög värmekostnad. Nu har vi lagt till ytterligare 20 centimeter och splitternya fönster, säger Pär Friis.

Nu startar monteringen av de 1450 byggelement i storleken 3x3 meter som ska klä fasaden. Foto: Johan Dernelius/SVT

Detta är Kronprinsen

  • Kronprinsen ritades av arkitekten Thorsten Roos och stod klart 1964.
  • När Kronprinsen byggdes var målsättningen att det skulle kännas som en egen stad i staden.
  • På platsen låg tidigare kasernområdet för Kronprinsens husarer, vilket har gett byggnaden dess namn.
  • Kronprinskomplexet utgörs av fem huskroppar med 730 lägenheter.
  • Sammanhängande bottenvåning med kommersiell verksamhet på cirka 20 000 kvadratmeter.
  • I garaget finns parkering för 1000 bilar.
  • Höghuset har 27 våningsplan och är 75 meter högt (högsta höjd 82 m).
  • Kronprinsen är ett av de viktigaste landmärkena i Malmö. Fram tills Turning Torso byggdes 2005 var Kronprinsens Malmös högsta byggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.