Medlemmar av FN:s säkerhetsråd anländer till Dag Hammarskjölds Backåkra inför lördagens möte om Syrien med FN:s generalsekreterare och säkerhetsrådet. Foto: TT

Säkerhetsrådet på plats i Backåkra

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett stort pressuppbåd som möter deltagarna i säkerhetsrådet när de anländer till Backåkra under förmiddagen.

Det blåser friska vindar vid Dag Hammarskjölds gård när statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och säkerhetsrådets deltagare kliver ur bilarna på gårdsplanen. Under dagen kommer Stefan Löfven och Margot Wallström träffa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Ett 50-tal journalister och fotografer är på plats för att rapportera och föreviga sammankomsten. Det är första gången som säkerhetsrådets årliga arbetsmöte sker utanför USA.

Värdlandet Sverige, tillfällig medlem fram till årsskiftet, hoppas att den skånska idyllen kan lösa upp knutar och kanske bli början på en mer konstruktiv dialog.

Utrikesminister Margot Wallström pratar med journalister då hon anländer till Dag Hammarskjölds Backåkra inför lördagens möte. Foto: TT

Syrien på agendan

Det som från början beskrevs som informella diskussioner om framtidsstrategier kommer med stor sannolikhet till stor del att handla om Syrien.

Fortfarande saknas en överenskommelse i FN:s säkerhetsråd om att försöka utreda vem som bär ansvar för den misstänkta kemvapenattacken i Douma där minst 60 människor dödades för två veckor sedan.

USA, Frankrike och Storbritannien, som svarat genom ett gemensamt anfall mot den syriska regimens positioner, kräver en ansvarsutredning. Syrienallierade Ryssland har å sin sida använt sitt veto – så som många gånger förr när det rör resolutioner om Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer