Thomas Jiborn är överläkare i urologi vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Dan Hansson (TT)/Anders Eeg-Olofsson (SVT)

Masstestning för prostatacancer införs i Skåne

Publicerad

Från och med den första september erbjuds skånska män tester för att upptäcka prostatacancer på ett tidigt stadium. Skåne är tillsammans med Västra Götaland först ut i Sverige att införa provtagning i stor skala.

Alla män mellan 50 och 74 år erbjuds testet. Det handlar om ett blodprov som visar på förekomsten av proteinet PSA, som kan tyda på prostatacancer.

– Om man har ett förhöjt värde så innebär det inte att man har cancer utan bara att man har en ökad risk rent statistiskt, säger Thomas Jiborn, urolog och överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Ytterligare undersökningar

Den som har förhöjda PSA-värden kommer att kallas till ytterligare undersökningar.

Erbjudandena om testning kommer att skickas ut i omgångar men målet är att alla män i åldersgruppen ska ha nåtts inom de fem kommande åren.

Två regioner erbjuder undersökning

Under nästa år kommer information att skickas ut till omkring tiotusen femtioåringar. Kostnaden för provtagningen beräknas till fem miljoner kronor per år.

Skåne är tillsammans med Västra Götaland först i landet med att införa denna typ av storskalig testning.

– Man måste ibland våga gå före, säger Gilbert Tribo (L).

Så många drabbas

Runt 1500 personer i Skåne drabbas varje år av prostatacancer.

Av dessa dör omkring 300 personer.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.