Foto: TT Arkiv

Snart står hundratal flyktingar utanför kommunhusen

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets tålamod med Staffanstorp och Kävlinge är slut. Nu har kommunerna meddelats att ett hundratal nyanlända skickas med enkelbiljett till respektive kommunhus.

– Det är en fullständig katastrof. Vi har ingen lösning på detta. Det får bli idrottshallar och tält, säger Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge.

Det handlar om nyanlända med uppehållstillstånd som anvisats till kommunerna. Både Kävlinge och Staffanstorp har brutit mot den nya bosättningslagen som säger att boende ska ordnas inom 60 dagar efter att Migrationsverket anvisat en flykting till en kommun. Staffanstorp är den kommun i landet som är sämst på att följa lagen.

”Finns inget boende i dag”

De två skånska kommunerna har nu fått besked om att ett 50-tal nyanlända de närmast veckorna kommer att skickas till vardera kommunhus. Den första dök upp i Kävlinge på torsdagen.

– Nästa vecka kommer en syrisk familj på åtta personer. Det finns inget boende i dag. Vi hoppas att allmänheten hör av sig, säger Christine Halldén, integrationssamordnare i Kävlinge.

Kävlinge har gått ut med en efterlysning om boende på kommunens hemsida med förhoppningen att privatpersoner ska hjälpa till.

Varför har ni inte planerat detta tidigare?

– Det överlåter jag till politikerna att svara på, säger Christine Halldén.

En nyhet för kommunalrådet

Pia Almström (M) är kommunstyrelseordförande i Kävlinge. Att 50 nyanlända nu ska skickas till kommunhuset är en nyhet för henne och hon är mycket upprörd.

– Det här är ohållbart. Det är inte så att vi hittar bostäder bara för att det stiftas en lag, säger Pia Almström (M).

”Räknas som hemlösa”

Även Staffanstorp har fått besked om att 50 nyanlända skickas till kommunhuset de närmsta veckorna. De första kommer på onsdag.

Integrationssamordnare Karin Magnusson har sagt upp sig eftersom hon menar att det finns en politisk ovilja att följa bosättningslagen. Nu vet hon inte vad hon ska göra när de nyanlända kommer.

– Om jag inte hört något till på onsdag blir det akutboende via socialförvaltningen. Då räknas de som hemlösa, säger Karin Magnusson.

Migrationsverket: ”Vi följer lagen”

SVT Nyheter Skåne har i en serie reportage granskat hur de skånska kommunerna lever upp till bosättningslagen. Migrationsverket hotade då med att skicka nyanlända med enkelbiljett till kommuner som inte ordnar boenden före årets utgång.

– Vi har inte möjlighet att kompromissa med lagstiftningen. Vi ska följa lagstiftningen och det ska även kommunerna göra, sade Jennie Sörman, sektionschef vid Migrationsverket.

Nu går Migrationsverket från ord till handling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.