Foto: SVT/ArkivbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nyanlända kan skickas till skånska kommunhus

Uppdaterad
Publicerad

1.100 flyktingar med uppehållstillstånd väntar på att få starta sina nya liv i Skåne. Migrationsverket flaggar för att nyanlända kommer skickas med enkelbiljett till skånska kommunhus.

– Vi har inte möjlighet att kompromissa med lagstiftningen. Vi ska följa lagstiftningen och det ska även kommunerna göra, säger Jennie Sörman, sektionschef vid Migrationsverket.

Bosättningslagen, som började gälla 1 mars 2016, säger att en kommun har 60 dagar på sig att ordna ett boende när en person har anvisats till kommunen. Men i Skåne är det många kommuner som är långt ifrån att klara 2017 års anvisningar.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

– Som det ser ut nu ser jag det som mycket svårt att klara de 159 individer vi fått oss tilldelade, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge.

– Det är en väldigt liten sannolikhet för det, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, den kommun som är sämst i hela Sverige på att följa lagen.

Staffanstorps migrationssamordnare Karin Magnusson har sagt upp sig i protest.

– Jag tolkar det som att det finns en politisk ovilja. Man vill visa sitt missnöje med lagstiftningen, säger hon.

Christian Sonesson (M) vill inte bemöta kritiken.

Migrationsverket tappade tålamodet

Migrationsverket tappade nyligen tålamodet med Staffanstorp eftersom kommunen inte ens klarat 2016 års anvisningar. Nyligen skickades tolv nyanlända med enkel biljett till rådhuset.

Migrationsverket kommer inte att tillåta att kommunerna går in i nästa år utan att först ha hanterat uppdraget för 2017.

– Jag säger inte att alla ska stå på respektive kommuns kommuntrappa den 31 december. Men lagstiftningen är tvingande och vi ska genomföra vårt uppdrag, säger Jennie Sörman.

Carina Wutzler (M) säger att Vellinge gjort allt för att följa lagen. Hon är förvånad över Migrationsverkets tuffa hållning.

– Det är olyckligt och oansvarigt. Då blir det väldigt dåliga lösningar som inte är bra för individerna, säger Carina Wutzler.

Nio skånska kommuner har inte ens klarat hälften av anvisningarna av nyanlända när drygt två månader återstår av 2017.

Staffanstorp               19 procent

Vellinge                     31%

Hörby                        33%

Lomma                      40%

Lund                          43%

Kävlinge                    45%

Skurup                       45%

Landskrona               47%

Klippan                      49%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.