Foto: Victor Pressfeldt

Nu stoppas våldsamme polishandledaren

Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjande återupptas polisens granskning av handledarens metoder. Handledaren får inte heller ta emot fler polisaspiranter.

I måndags började ett 40-tal nya polisaspiranter sin tjänstgöring vid Malmöpolisen. Handledaren som anmälts för brutala metoder får inte ta emot någon av de nya aspiranterna.

– Vi vill vänta på den arbetsrättsliga utredningen. Just nu har han inga aspiranter. Det tycker jag är rätt så viktigt, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

”Arbetsrättsliga utredningen spelat in”

Stefan Sintéus kan inte säga exakt när beslutet togs om att handledaren inte får några nya aspiranter.

– Jag har pratat med aspirantsamordnaren nu på morgonen. Beslutet togs för en tid sedan. Det finns många olika faktorer bakom, men den arbetsrättsliga utredningen har spelat in, säger Stefan Sintéus, polismästare.

Den arbetsrättsliga utredningen rör Nancy Mashoun som under sin tid som polisaspirant reagerade på handledarens våldsamma metoder. Hon blev underkänd av handledaren sedan hon klagat på hans lämplighet.

Blir ärende för högsta ledningen

Polismästaren Stefan Sintéus har efter SVT Nyheters granskning av händelserna pratat med handledaren.

– Han är förstås ledsen över ärendet och ser fram emot att få ge sin version i den arbetsrättsliga utredningen, säger Stefan Sintéus.

Händelserna blir nu ett ärende för högsta ledningen i polisregion syd.

Åklagare ska titta på uppgifter

Polismästaren Stefan Sintéus säger att man nu återupptar internutredningen om handledarens metoder.

– Jag har tittat på inslaget och delvis utifrån uppgifter i inslaget har jag återremitterat ärendet till åklagare, säger Börje Aronsson, kommissarie som handlägger disciplinärenden på polismyndighetens region syd.

Nancy Mashoun anmälde 2014 handledarens arbetsmetoder men internutredningen lades ned.

– Jag vill att åklagaren tittar på vissa uppgifter och bedömer om förundersökningen ska återupptas, säger Börje Aronsson, kommissarie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen

Mer i ämnet