Dan Zethraeus är innovatören bakom elvägen i Lund. Foto: Andreas Irebring

Vägen som laddar bilen – Getingevägen i Lund elektrifieras

Publicerad

I Lund ska en elväg testas på allmän väg. Projektet är ett av fyra runt om i landet som finansieras av Trafikverket. Elvägen fungerar så att den laddar elbilars batterier under tiden dessa kör på vägen.

Den första sträckan av strömförande skenor limmades på måndagen fast på Getingevägen i Lund. Sammanlagt är det en kilometer som kommer att elektrifieras.

Projektet är ett experiment där elvägen kommer att testas under två år. Huvudfinansiär är Trafikverket, som driver tre andra liknande projekt i Gävleborg, utanför Stockholm och på Gotland.

Testerna kommer att påbörjas i juni och främst kommer det då att vara en eldriven stadsbuss som kommer att prova elskenorna, men man hoppas på att vägen även kommer att öppnas upp för fler testfordon.

– För det första vill vi se att det funkar bra. Men vi vill se hur länge grejerna håller och hur lång tid det tar när man eventuellt behöver byta en skena, säger Dan Zethraeus, innovatören som ligger bakom tekniken som nu provas i Lund.

Vägen som ska testas är en så kallad konduktiv elväg där en kontakt fälls ner under bilen när den kör över skenorna. På så sätt laddas elfordonets batterier både när det kör och står stilla.

Se i klippet ovan hur elvägen limmas på asfalten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.