Abdikarim Hassan. Foto: SVT/arkiv

Nu utesluter Vänsterpartiet Abdikarim Hassan

Publicerad

Vänsterpartiets verkställande utskott stängde av Abdikarim Hassan från partiet under tiden som en utredning mot honom pågått. Nu har partistyrelsen tagit det formella beslutet att utesluta honom från partiet.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat att vänsterpartisten Abdikarim Hassan inlett en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna i Kristianstad, vilket innebar att Sverigedemokraterna fick ytterligare en plats i kommunstyrelsen.

Det har även framkommit uppgifter om att han tidigare dömts för bland annat narkotikabrott utan att partiledningen kände till det. Något som Kristianstadbladet var först med att rapportera.

”Allvarligt skadat partiet”

Vänsterpartiets gruppledare Mikael Persson vände sig till partiledningen som inledde en uteslutningsprocess mot Abdikarim Hassan. Partiets verkställande utskott beslutade att han skulle bli avstängd i väntan på beslut i partistyrelsen. Under måndagen tog partisstyrelsen beslutet att utesluta Abdikarim Hassan från partiet.

– Abdikarim Hassan har inte varit tydlig om sitt brottsbelastade förflutna, på eget bevåg tagit bort partibeteckningen (V) i kommunfullmäktige, deklarerat att han inte längre är vänsterpartist samt ingått valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna, vilket är ett brott mot partiföreningens beslut att ingå valteknisk samverkan med Socialdemokraterna.

– Det är tydligt att han inte längre vill tillhöra partiet, men han har gjort sig oanträffbar. Abdikarim Hassan har genom sitt agerande, som gett upphov till stor lokal uppmärksamhet, allvarligt skadat partiet och kan förväntas fortsätta göra det, säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare i Vänsterpartiet, i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.