Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ett helt annat sätt att angripa cancer, säger Mats Jerkeman, professor och överläkare på onkologiska kliniken i Lund. Hör om den nya behandlingen som kan bota cancer i klippet. Foto: Lund universitet/SVT

Ny behandling ska bota cancerformer – Lund först ut i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny behandlingsmetod ska cancerformerna leukemi, lymfkörtelcancer och myelom kunna botas. Skånes universitetssjukhus i Lund var först i Sverige med att använda metoden rutinmässigt.

– Jag ser det här som ett paradigmskifte, säger Mats Jerkeman, professor och överläkare på onkologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Den nya cellterapibehandlingen kallas för CAR-T och använder sig, till skillnad från tidigare metoder, av kroppens egna immunförsvarsceller för att angripa cancerceller.

– Det är ett helt annat sätt att angripa cancer, säger Mats Jerkeman.

Metoden används för att behandla leukemi, lymfkörtelcancer och myelom, som är en typ av cancer i benmärgen.

Kan bota 50 procent

Det är främst de patienter som man tidigare inte haft någon chans att bota, som nu får en ny möjlighet att behandla sin sjukdom.

Nu har man en chans att bota ungefär 50 procent av dem med metoden, enligt Mats Jerkeman.

– För den patientgruppen så är det här verkligen ett stort genombrott, säger han.

Risk för biverkningar

Men det finns risk för kraftiga biverkningar. Patienter kan få något som kan liknas vid en blodförgiftning och behöva få intensivvård under några dagar.

– Men det är övergående biverkningar som varar några dagar, säger Mats Jerkeman, överläkare och professor på onkologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Hittills har drygt 20 patienter genomgått cellterapibehandlingen i Lund. Patienterna har varit mellan 40 och 73 år, men någon åldersgräns finns inte.

– Det finns ingen direkt övre åldersgräns. Patienter upp till åtminstone 80 år kan klara av den här behandlingen, såvida man inte har nedsatt hjärt- eller njurfunktion.

Ljus framtid för andra cancerformer

För tillfället är CAR-T-behandlingen begränsad till endast tre former av cancer, men förhoppningen är att man kommer kunna ha liknande möjligheter för andra cancerformer i framtiden.

– Jag hoppas att man kommer kunna använda liknande typer av cellterapier för andra typer av cancerformer också. Jag ser väldigt hoppfullt på framtiden.

Metoden används nu också på fler platser i landet.

Artikeln har uppdaterats genom tillägget att metoden nu används på fler platser och att Sus var först med rutinmässig användning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.