Tekniker på väg till asylboendet i Tjörnarp

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds den tekniska undersökningen av branden på boendet i Tjörnarp norr om Höör. Branden rubriceras som mordbrand.

Teknikerna var på fredagsmorgonen på väg till boendet i Tjörnarp och kommer arbeta där under dagen.

– Den tekniska undersökningen ska nu säkra upp så att vi absolut inte missar några bevis, säger Andreas Herman, förundersökningsledare på polisen.

Bränder på asylboenden

Asylboendet i Tjörnarp började brinna klockan fyra på torsdagsmorgonen efter att någon hällt in en brännbar vätska genom ett källarfönster och tänt på.

Ungdomarna sov

De åtta ungdomarna, de flesta flyktingar, låg och sov när mordbrännarna slog till vid fyratiden inatt.

Föreståndaren Teresa Almerud visar oss källarfönstret där den brandfarliga vätskan hällts in. På fönsterblecket syns en fläck efter vätskan och om man kikar in ses bland annat ett biljardbord.

– Vi tänker alla på vad som skulle kunna hänt. Nu gick brandlarmet och vi har vaken personal på nätterna som kunde släcka.

Under dagen fick både personal och ungdomarna genomgå krissamtal.

– Det är fruktansvärt att detta kan hända och vi är inte vana vid att hantera denna ovisshet och känslorna, säger Teresa Almerud.

Teknisk undersökning

Polisen som under dagen genomförde en teknisk undersökning efterlyser nu ögonvittnen till dådet. Vittnen som kan ha passerat på riksväg 23 i höjd med Tjörnarp norr om Höör.

Teresa Almerud är nöjd med polisens insats liksom Höörs kommunalråd.

– Jag tror de gör vad de kan, det är svårt att komma någonstans med detta. Det är allmänheten som måste hålla uppsikt och rapportera vad de ser, säger Stefan Lissmark (S) kommunalråd i Höör.

Höörs kommun ser fram emot att kliva över 30 000-strecket i invånarantal och det märks i kommunen menar kommunalrådet.

– Här finns en välkomnande attityd mot gäster och nyanlända.

”Det är för jävligt”

Och utanför kommunhuset finns ingen tvekan om vad allmänheten på gatan tycker om dådet.

– Det är för jävligt säger Philip Jonsson, en ung man som håller på att flytta in mittemot kommunhuset.

– Det är så hemskt och så sker det på så många ställen och så nu här i närheten säger Mona Reimers, en äldre dam med käpp.

Inne i kommunhusets foajé träffar vi Stefan Sandström som menar att utvecklingen gått alldeles för långt.

– Det här sker över hela landet och det är terrorism.

Islänningen Runar Hall som har sin gård några hundra meter från boendet hade före nattens händelse planer på att ta emot en flyktingfamilj.

– Nej nu vågar jag inte, detta sker ju över hela landet och jag har mycket här som hus och hundar och annat och vill inte att det ska komma sådana där kriminella hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet