Mina Hesar var arrangör till söndagens manifestaion mot hatbrott och rasism i Malmö. Foto: Olof Tilly

Tusental i manifestation mot hatbrott i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har det hållits manifestationer i Malmö för att uppmärksamma misshandeln av en pappa och hans son i området Kroksbäck förra veckan.

På söndagen tågade omkring 1000 personer genom stan för att protestera mot hatbrott och rasism.

-Vi tycker det här är något som berör alla. Vi är chockade och uppskakade över det som hände, säger Kristina Borglid, som tagit sig till Möllevångstorget på söndagen för att demonstrera.

Misshandel på gångbro

En vecka har gått sen den händelse hon pratar om. En pappa var ute och gick med sin ett och ett halvt år gamla son, när ett gäng överföll och misshandlade honom.

En händelse som i helgen fått många malmöbor att gå ut på gatorna och visa sin avsky.

Men under veckan har debatten även tagit andra vändningar, och stundtals fokuserat på etnicitet hos dom misstänkta gärningspersonerna.

Något söndagens arrangör Mina Hesar tycker är en mycket tråkig utveckling.

-Men det är egentligen ingenting jag ens vill diskutera. För mig är det viktigt att man pratar om all form av rasism och hatbrott. Det här är något som kan hända alla, något alla kan drabbas av. Det är viktigt att man håller det brett, säger hon.

Det tycker även en annan av demonstranterna, Marina Regueira.

-Vi är människor allihopa, alla är lika mycket värda. Vi har alla hjärtan som klappar och blod i våra ådror, och alla älskar vi våra barn, säger hon.

För Marina är det viktigt att gå ut på gatorna och visa var man står.

-Sitter man bara hemma protesterar man inte. Och då låter vi allt bara fortsätta hända, säger hon.

För Mina Hesar handlar det även om att signalera en känsla av antirastisk stämning i hela Malmö. .

-Vi är ju den här staden tillsammans. Vi måste ta ansvar och visa vad som händer här, och hur vi vill ha det. Vi måste våga stå emot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på gångbro

Mer i ämnet