Foto: Mikael NilssonVisa alla (5)
Visa alla (5)

Ny detonation i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal boende larmade polisen om en kraftig detonation på Limhamn runt kvart över tre inatt. Något hade smällt under en parkerad bil och skadat flera fordon.

– Jag trodde aldrig att det skulle hända här eller att man ska vara med om det. Det enda jag är glad över är att ingen människa var i närheten, berättar Patrik vars bil fick sönderkrossade rutor.

Explosionen ägde rum på Västra Bernadottegatan och polisen genomförde en teknisk undersökning på platsen.

Flera av bilarna som stod på gatan ska ha skadats vid smällen.

– Jag vaknade av en ordentlig smäll, sen hörde jag grannen på balkongen säga att ”nu hände det något...”, säger en närboende.

Tillgång på handgranater

Inga personer kom till skada vid dådet. Brand- och ambulanspersonal som initialt var på plats kunde lämna runt 04-tiden. Vid 04.30 kunde sedan polisens bombskydd påbörja sin undersökning av området.

Explosionen är en i raden av sprängdåd i Malmö den senaste tiden. Natten till tisdagen skadades en man av en förmodad handgranat på Norra Grängesbergsgatan, i fredags kväll detonerade en bil på Sorgenfri och den 13 juli sprängdes en granat vid en entrédörr på Augustenborg.

– Det är oerhört svårt att bedöma vilka samband som eventuellt kan finnas. Den gemensamma nämnaren är att man använder sig av handgranater och vad det beror på är väldigt svårt att säga. Men tydligen finns det tillgång på handgranater just nu, säger Lars Förstell, pressinformatör hos polisen.

Flera vittnen

Vapensmugglingen tros komma från Balkan.

– Vi ser att det förekommer en hel del import av illegala vapen från forna Jugoslavien. Det finns mycket rester kvar där sedan kriget. Det är mycket troligt att de kommer därifrån och att det just nu råkar finnas tillgång på det, säger Lars Förstell.

Polisen har inte gjort några gripanden kopplade till dådet, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi har en hel del vittnen som har uppgifter som vi bearbetar för att se ifall det rör sig om skadegörelse eller att det riktar sig mot någon och att det då finns en hotbild, säger Lars Förstell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet