Ny dom i våldtäktsmål

Uppdaterad
Publicerad

När den unga kvinnan protesterade mot sexövergreppen trodde förövaren att det ingick i sexakten och fortsatte.

Den unga kvinnan utsattes för våldtäkt, fastslog tingsrätten. Men lät förövaren gå fri. Han ansågs inte ha haft något uppsåt.

På måndagen meddelar hovrätten sin dom mot den nu 28-årige mannen i Lund.

Lundavåldtäktsdom

Trots att den 25-åriga kvinnan protesterade och upprepade gånger bad mannen att sluta, fortsatte de sexuella övergreppen. Men Lunds tingsrätt trodde på mannen som tyckte sig ha uppfattat att kvinnan gillade dominanssex och tolkat hennes ”nej” och ”sluta” som en del av sexakten.

Frikännandet framkallade en storm av protester och förnyade krav på en strängare sexualbrottslag med samtyckesparagraf. Till slut kände domaren Ralf G Larsson sig tvungen att försvara utslaget.

”Om tanken inte har slagit honom, att hon inte vill ha sex med honom, då har han inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort, Han ska då också frikännas”, skrev han i en debattartikel. ”Jag böjer mig inte för mediernas ramaskri.”

-Jag anser inte att mannen varit tydlig med hur han får ett nej att bli ett ja, sade åklagaren Mathias Larsson som överklagade.

Under de nya förhandlingarna uppmanade han hovrätten att också pröva om det förelåg så kallat likgiltighetsuppsåt, då en person måste ha insett risken att han begår ett brott men gör det ändå.

Fakta: Friades trots protester

 * Efter ett krogbesök följde den 25-åriga kvinnan med hem till den nu 28-årige mannen. Det dracks en del, pratades sex och hånglades grovt.

 * Han uppfattade det som om hon gillade dominanssex.

 * När de efter ett par timmar hamnade i säng ville hon inte mer. Hon gjorde visst motstånd och bad honom flera gånger att sluta.

 * Enligt Lunds tingsrätt var protesterna dock inte så kraftfulla att mannen förstod att hon verkligen ville avbryta. Där frikändes han från våldtäkt.

 * Utslaget överklagades till hovrätten som nu kommer med sin dom.

Källa: Lunds tingsrätt (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet