Nu har svenska virusforskare startat Pandemifonden. Foto: TT

Ny fond för pandemiforskning – siktet inställt mot framtida pandemier

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska virusforskare menar att vi måste vara bättre förberedda på framtida pandemier, och har nu startat Pandemifonden för att stödja framtida forskning.

– Vi vill satsa på detta långsiktigt för att vi ska kunna förbereda oss för framtida pandemier, säger Marianne Jansson, docent i virologi vid Lunds universitet.

Bakom virus- och pandemifonden står Svenska sällskapet för virologi, en ideell förening med drygt 250 virusforskare. Det är dessa som kommer arbeta med fonden initialt.

– Vi hoppas att det här kommer engagera allmänheten och att de vill stötta initiativet så vi kan engagera ännu fler forskare, säger Marianne Jansson.

”Vill ha läkemedel som fungerar på flera virus”

För att undvika framtida pandemier ska Pandemifonden öka förståelsen för hur de uppstår så att de kan motverkas och även förhindras. Virusforskning tar tid och coronapandemin har gjort det tydligt att mer kunskap behövs, menar Marianne Jansson.

– Vi vill förstå hur det fungerar, förbättra diagnostik och på sikt hitta ett bättre läkemedel som kan fungera på flera virus, precis som bredspektrumantibiotika kan behandla flera olika bakterieinfektioner.

Virus- och pandemifonden kommer att samla in medel för att stärka den svenska virusforskningen och har satt upp tre fokusområden:

• Stödja svensk vetenskaplig forskning inom virologi och virusorsakade sjukdomar.

• Medverka till forskningsutvecklingen inom virologi genom att finansiera, organisera och samordna svensk forskning.

• Upplysa om forskning i virologi och hur virusorsakade sjukdomar påverkar hälsa, dödlighet, sjukvård, livsmedelsförsörjning och flera andra delar av samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer