Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utsläppen från resorna till olika konferenser ger upphov till stora utsläpp. I klippet presenterar Emma Kritzberg en lösning för att få ner utsläppen. Foto: Michael Probst/SVT

Ny forskning i Lund: Resor till klimatkonferenser ger stora utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Konferenser där klimat- och miljöpolitik ska slipas och bli bättre bidrar själva till stora utsläpp. Det har lundaforskaren Emma Kritzberg och en forskargrupp kommit fram till.

Forskargruppen har granskat utsläppen från deltagare på en årlig vattenkonferens, anordnad av Association for the Sciences of Limnology and Oceanography, mellan 2004 och 2023.

Drygt 1500 personer deltar årligen och i genomsnitt har man kommit fram till att en deltagare släpper ut 1,3 ton koldioxid per konferens.

Det är drygt 60 procent av den årliga personliga koldioxidbudgeten som räknats ut för att klara Parisavtalet.

Ordna samtidigt på flera kontinenter

Det är resorna till konferenserna som är den stora boven i sammanhanget. De har bland annat anordnats på kända turistöar som Hawaii, Mallorca och Puerto Rico.

– Dit måste ju alla flyga. Om vi förlägger konferenser på öar blir incitamentet att flyga mycket större, säger Emma Kritzberg som är professor i biologi på Lunds universitet.

Inte nog med vegetarisk mat

På plats på konferenserna finns ofta klimatåtgärder som vegetarisk mat och elektrifierad transport tillgängligt men enligt Emma Kritzberg behöver man börja med de stora utsläppen.

Ett av förslagen forskarna har kommit med för att rejält minska utsläppen från konferenserna är att ordna dem på flera kontinenter samtidigt för att korta ressträckan för alla.

– Då minskar vi flygsträckan så mycket att utsläppen kan minska med 65 procent.

Inte bara forskares ansvar

Emma Kritzberg lyfter att hon tycker att forskare som har mycket kunskap bör vara i framkant när det gäller att agera för klimatet, men det betyder inte att det bara är forskarnas resor som är ett problem.

– Om vi kan gå före så hoppas vi att det kan inspirera många andra utsläppsintensiva verksamheter.

Hon jämför det även med hela Sverige som land.

– Svenskar reser väldigt mycket. Globalt har 80 procent av befolkningen aldrig flugit medan vi i Sverige i genomsnitt reser utomlands varje år. En resa till Kanarieöarna ger också upphov till ett ton koldioxid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.