Foto: Scanpix

Ny forskning kan förhindra blodförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården är dålig på att upptäcka blodförgiftning i tid. Ofta förväxlas symptomen med influensa eller vinterkräksjuka. Något som kostar liv. Men nu har forskare i Lund hittat ett sätt att upptäcka sjukdomen innan det är försent.

Säg blodförgiftning och många tänker nog på skärsår från rostiga knivar eller spikar. Men den dödliga sjukdomen har många ansikten. Alf Andersson i Malmö, fick en halsinfektion.

– Jag hade haft feber några dagar och sedan fick jag ont i benet. Det blev värre och efter en natt när jag varit riktigt dålig bad min fru att få se på benet. Då var det illrött, säger Alf Andersson

Alf togs in akut, sövdes ner, bakterierna i låret opererades bort och han överlevde. Men många gånger har sjukvården betydligt svårare att upptäcka blodförgiftning, eller sepsis, som är den medicinska termen.

– Blodförgiftning har ofta diffusa symptom som liknar de vid vinterkräksjuka eller influensa säger Per Åkesson, infektionsläkare vid SUS i Lund.

Svårigheterna visar sig också i antalet Lex Maria anmälningar. Från januari 2012 till idag har 10 fall av blodförgiftning anmälts i Skåne. Senaste anmälningen gäller en kvinna i Helsingborg som dog av blodförgiftning.

– Det kan handla om att få behandling någon timme tidigare för att patienten ska överleva. Dödligheten i Sverige ligger runt 10 procent, säger infektionsläkare Per Åkesson.

Men nu har forskare i Lund upptäckt ett protein i kroppen som ökar vid blodförgiftning. Proteinet syns i blodet långt innan patienten har fått allvarliga symptom och liv kan räddas.

– Det här nya blodproteinet blir en markör som efter ett vanligt blodprov inom en halvtimme kan visa om patienten har blodförgiftning eller ej, säger Per Åkesson.

Mätmetoden väntas vara klar att användas om några år. Alf Andersson hade tur att han fick vård i tid. Några timmar till och allt hade varit försent

– Om jag hade kommit till vårdcentralen tidigare hade de kanske skickat hem mig med penicillin eftersom symptomen inte hade hunnit bli så allvarliga, säger han.

Länkar:

www.1177.se/skane och Vårdguiden.se kan du läsa mer om blodförgiftning och när du ska söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.