Socialminister Lena Hallengren föreslår ny lag och förlängt tandvårdsstöd. Foto: Pontus Lundahl/TT

Socialministern lovar lagändring för tandvårdspatienter

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av pandemin har många tandvårdspatienter blivit nekade fortsatt vård både på grund av smittorisk och materialbrist. Patienter har fått avbryta pågående behandling och har gått miste om den ersättning de har rätt till genom högkostnadsskyddet. Men nu meddelar regeringen att den vill ändra lagen för att kunna förlänga ersättningsperioden i vissa fall.

Om någon patient kommit i kläm för att kliniken man går till har stängt eller för att man själv inte kan besöka tandvården under coronakrisen, kommer regeringen att hjälpa till. På tisdagseftermiddagen gav socialminister Lena Hallengren klart besked och ett löfte om förlängd tandvårdsersättning.

– Svaret är ja. Det här ska hjälpa den gruppen att kunna förlänga den period under vilken man då får räkna sitt högkostnadsskydd, säger socialministern i en exklusiv intervju med SVT.

Måste först fixa det praktiska

Tidigare på tisdagen skriver socialministern i ett mejl till SVT Nyheter Skåne: ”Många av de tandvårdspatienter som har behövt skjuta upp sin behandling på grund av coronapandemin riskerar att hamna utanför ersättningsperioden och då behöva betala flera tusentals kronor för tandvård som de annars hade fått subventionerad.”

Det är därför som regeringen nu vill se en lagändring och kunna förlänga det statliga tandvårdsstödet. Diskussioner förs med Försäkringskassan, som hanterar stödet, kring de praktiska problem som först måste lösas.

”Stor skillnad i plånboken”

Socialministern fortsätter: ”Jag tror att det kan göra stor skillnad i plånboken för den enskilde. Därför vill vi åtgärda det här problemet och arbetar intensivt med detta just nu. Vi försöker hitta lösning som är så rättvis och så enkel som möjligt, både för den enskilde och för ansvariga myndigheter.”

För att 82-åriga Soli Nilsson, som SVT har berättat om i tidigare reportage, och andra tandvårdspatienter i en liknande situation ska kunna fortsätta sin behandling med tandvårdsstöd och slippa betala ur egen ficka, måste alltså riksdagen först ta ställning till en ändring av lagen.

Enligt en försiktig bedömning av regeringen ska de kunna återkomma med en lagändring inom ett antal veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.