Julia (9 år), Cornelia (6 år) och Elias (7 år) var stormförtjusta över den nya lekplatsen och gav den tillsammans 1 120 poäng. – Klätterröret var bäst, säger Elias. Foto: Johan Dernelius

Nya lekplatsen i Lund – snabbt barnens favorit

Uppdaterad
Publicerad

En splitterny lekplats i bästa sagostil med massor av magi och ett stort sagoslott i tre våningar imponerade på barnen som tagit sig till Tunaparken i Lund.

Inspirationen till lekplatsens tema kom från Tunaparkens historia med det försvunna Tuna slott. Spåren av parken från 1868 finns kvar än idag: Idegransskogen med dess knotiga stammar, de stora buxbomsbuskagen, de slingrande grusgångarna och de stora träden. Det är lätt att tro att slottet återuppstått när man kommer in i parken.

Lekplatsen är utformad som en romantisk slottspark och där hittar man både Tuna slott i form av en spännande lekställning och den muromgärdade hemliga trädgården.

– Först när jag kom hit trodde jag inte att jag skulle våga klättra upp. Sedan åkte jag ändå ner i rutschbanan för att få veta om den var kul. Och sedan insåg jag att den var kul i alla fall, berättar Cornelia ,7 år, samtidigt som hon tar sats för en ny runda i tornet.

Gömda djur

– Sandlådan är i form av en fontän med grodor och snäckor i. Djuren kan man finna som förstenade figurer bland växtligheten på lekplatsen. Här finns ekorren, haren, igelkotten och grävlingen. Den lilla rödhaken sitter och visar vägen på valvet till den hemliga trädgården, på slottet och på den lilla trädgårdsmästarbostaden som är utformad som ett lekhus, säger Karin Sjölin, landskapsarkitekt vid Lunds kommun.

Sixten (1,5 år) tyckte det var bättre i sandlådan. Grodorna och många andra djur finns gömda i, och runt lekplatsen. En bit ner i sanden lär det finnas snäckor. Foto: Johan Dernelius

Lekplatsen och parken runt om är inte riktigt färdig. En del arbete kvarstår.

– Vi ska bland annat ordna belysningen vid lekplatsen, bollplanerna för basket, bandy och pingis. Sittmöbler i form av ormbunkssoffor, fåtöljer och bord ska placeras i två bersåer vid lekplatsen och 14 bänkar kommer att placeras ut i parken. Vid buxbomsparterren i mitten av parken kommer en stenbänk, ett fågelbad och två liggande stenlejon att placeras, säger Karin Sjölin.

På platsen låg tidigare en stor slottsliknande villa som byggdes 1867 och som gick under namnet Tuna slott. Byggnaden revs 1948 och hela området blev allmän park 1955. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.