Nya medicinen mot cystisk fibros för dyr för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har det tagits ett beslut att det nya läkemedlet mot cystisk fibros är för dyrt för att ingå i högkostnadsskyddet.

– Jag kan inte förstå det. Det är ett fantastisk genombrott medicinskt, säger Ulrika Lindberg som är överläkare på cystisk fibrosmottagningen i Lund.

Listpriset för den nya medicinen Kraftrio är drygt två miljoner kronor per patient och år. När länder tecknar avtal med läkemedelsföretag brukar dock priset förhandlas ner rejält.

TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, har gett avslag på att medicinen ska ingå i högkostnadsskyddet, men håller med om att den är bra.

– Tyvärr har vi fått säga nej till den eftersom priset är alldeles för högt, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV.

På lungmottagningen på Lunds universitetssjukhus i Lund är besvikelsen stor.

– Medicinen har en dramatisk effekt, det här är något som forskare inom cystisk fibros har kämpat för i massor av år, säger överläkare Ulrika Lindberg.

Godkänt i andra länder

I flera andra europeiska länder har medicinen godkänts, bland annat i Polen och Danmark. Men vad den har kostat där är inte officiellt.

– Det är svårt för mig att uttala mig om hur andra länder har resonerat, säger Jonatahan Lind Martinsson.

Se mer i inslaget ovan.

Vad är Cystisk fibros?

Cystisk fibros (CF) är en ärftlig sjukdom. Symtomen beror på att de slemproducerande körtlarna i kroppen inte fungerar normalt.

Körtlarna utsöndrar ett alltför segt (visköst) slem som framför allt påverkar lungorna och mag-tarmkanalen. Detta leder till andningsbesvär, infektioner i lungorna och svårighet att tillgodogöra sig maten.

Sjukdomen är fortskridande, vilket innebär att man gradvis blir sämre, men försämringen går att fördröja. Med läkemedel, bra kost med extra tillsats av fleromättat fett och vitaminer, andningsgymnastik och fysisk träning går det att fördröja de konsekvenser det sega slemmet har för kroppens olika organ.

Vid svåra lungförändringar kan det bli aktuellt med lungtransplantation.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.