Foto: Bernard MikulicVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny metod ska hjälpa diabetiker att byta livsstil

Uppdaterad
Publicerad

Typ 2-diabetes ökar kraftigt i hela världen och kan leda till njursvikt, amputationer, hjärt- och kärlsjukdomar och för tidig död. Typ 2-diabetiker får rådet att äta bättre, motionera och stressa mindre. Men att ändra vanor är svårt och många klarar inte av att byta livsstil. Det ska en en ny metod råda bot på.

Skånska forskare har tillsammans med psykologer utvecklat en metod som ska hjälpa diabetiker att själva reflektera över till exempel mat, stress och livskvalitet och på det sättet få bättre förutsättningar att ändra sina vanor.

Metoden har provats i en pilotstudie med 800 deltagare och en av initiativtagarna är Anders Rosengren, läkare vid Skånes universitetssjukhus:

– Pilotstudien visar att ju mer deltagarna använt verktyget desto mer har deras blodsocker fallit, säger Anders Rosengren.

Ingen ”quick fix”

Men Anders Rosengren betonar att detta inte är en ”quick fix” utan det handlar om att sakta förändra deltagarnas vanor genom att göra dem medvetna om vilka val de gör. Metoden går ut på att deltagarna via dator eller mobiltelefon får ta del av information, fördjupningar och tester kring 25 olika teman som till exempel stress, mat eller livskvalitet. Därefter är tanken att deltagarna ska stimuleras att själva reflektera och ifrågasätta sina val och prioriteringar.

Anders Rosengren, läkare vid Skånes universitetssjukhus

– De flesta typ 2-diabetiker vet vad de behöver göra men vi inom vården har misslyckats med att ge dem rätt verktyg för att lyckas. Vi har inte tid att informera och motivera kring motion, mat och stress. Vi vill med detta verktyg hjälpa patienterna att själva fundera och reflektera och på det sättet ändra sina vanor, säger Anders Rosengren vid Skånes universitetssjukhus.

Vill ha fler deltagare

Nu efterlyser forskarna ytterligare 3 000 deltagare för att prova metoden på fler typ 2-diabetiker.

– Vi vill på detta sätt vända upp och ner på vården genom att försöka hitta en ny lösning på detta. Om deltagarna kan motiveras att själva ställa frågan ”Hur ska jag göra?” så är vi övertygade att de ökar sina chanser att byta livsstil, avslutar Anders Rosengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer