Mottagningsrummet på den nya kliniken i Malmö. Foto: Läkare i världen

Ny mottagning för utsatta kvinnor i Malmö

Publicerad

En ny kvinnomottagning för EU-migranter och papperslösa har öppnat för ett par veckor sedan i Malmö. Mottagningen kompletterar den mobila klinik i Malmö som startade i fjol.

Den nya kliniken ligger i källaren till Sankta Maria kyrka på Södervärn i Malmö och hålls öppen två timmar varje måndag förmiddag. Där möter de som söker hjälp volontärarbetande barnmorskor och ibland även läkarstudenter eller läkare.

– Vi vill att utsatta kvinnor som inte når fram till den vanliga vården i Sverige ska kunna få hjälp här. Här ska de kunna testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar, graviditet eller kunna göra en gynekologisk undersökning, säger Malin Garptoft, samordnare för Läkare i Världen i Skåne.

Behovet av vård kan öka

Kliniken erbjuder provtagning, hälsosamtal samt information om rättigheter till hälso- och sjukvård till utsatta EU-medborgare, tredjelandsmedborgare och papperslösa. Projektet är ett samarbete mellan Läkare i Världen och Centrum för sexuell hälsa samt Skånes stadsmission, som bland annat donerat en gynekologstol till mottagningen.

Malin Garptoft kan inte säga exakt hur många som kan komma att behöva besöka mottagningen men hon tror att det är ett antal som ökar.

– Det är en stor grupp. I Malmö finns det flera hundra EU-migranter och antalet papperslösa ökar när fler aylsökande får avslag. Jag misstänker också att behovet kommer att öka nu när Kontrapunkt tvingats stänga.

Behöver hjälp med det basala

Sedan öppnandet i början av maj har mottagningen tagit emot ungefär tio patienter.

På den mobila enheten, som består av en specialutrustad buss, har de tagit emot ett 80-tal personer sedan starten förra året. Bussen har varit i Malmö och under en period i vintras även i Lund.

Vanliga symptom hos de sökande är köldskador, värk, stressrelaterade besvär samt olika hjärt- och kärlsjukdomar. Malin Garptoft berättar att behovet av vård ökar vintertid på grund av kylan samt av att många saknar bostad.

– Det är ofta väldigt basala behov som behöver bli tillgodosedda eftersom många lever på gatan och saknar tillgång till vatten och bra hygienmöjligheter. Förutom att vi kan göra olika hälsotest, ge rådgivning om preventivmedel och slussa dem vidare till den vanliga vården, är en viktig del den bekräftande vården. Ibland är det bara viktigt att lyssna.

FAKTA

En vuxen som söker asyl, eller vistas i Sverige utan tillstånd, har rätt till sjukvård och tandvård som inte kan vänta.

Den som är under 18 år har rätt till hälso- och sjukvård på samma villkor som alla andra barn som är bosatta i det landsting som personen söker vård i.

Den som inte förstår svenska har även rätt att få hjälp av en språktolk vid ett besök inom vården eller tandvården.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.