Lärare till den nya polisutbildningen i Malmö rekryteras från poliskåren vilket förvärrar bristen på poliser, menar Polisförbundet. Foto: Maja Suslin / TT

Ny polisutbildning i Malmö förvärrar polisbristen

Uppdaterad
Publicerad

Den nya polisutbildningen i Malmö kommer på kort sikt att förvärra polisbristen i region Syd, varnar Polisförbundet. Lärarna rekryteras inom poliskåren – ofta erfarna, specialiserade poliser, som inte ersätts när de försvinner till polisutbildningen.

På polisutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö jobbar 68 poliser som lärare och två av tre har rekryterats från polisen i region Syd. Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande inom Polisförbundet region Syd, tycker att det på lång sikt är bra att en ny polisutbildning startas i Malmö, men anser samtidigt att polisen har en omöjlig sits, som han kallar ett moment 22.

– I det korta perspektivet kommer det att vara en klar belastning och man kommer inte att lösa det akuta problemet, för få poliser, säger han till P4 Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.