Skånetrafikens intäktsbortfall spås bli näst störst i landet enligt en ny prognos. Foto: Johan Nilsson/TT

Ny prognos: Skånetrafiken tappar näst mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

En ny prognos uppskattar att Skånetrafiken i år förlorar 1,2 miljarder kronor i uteblivna biljettintäkter på grund av pandemin. Företagets tapp är det näst största i landet.

Prognosen, som Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Svensk kollektivtrafik ligger bakom, räknar med att det totala tappet för kollektivtrafiken i landet i år blir 7,4 miljarder kronor. Skånetrafikens bortfall på 1 152 miljoner är näst störst i landet. Endast Storstockholms lokaltrafik (SL) förutspås tappa mer, med 3 561 miljoner i uppskattat bortfall. 

Kollektivtrafiken har lovats statligt stöd på tre miljarder kronor i år, samt två miljarder i nästa års budget.

Enligt Carina Zachau (M), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, ligger svårigheterna i att prognostisera inför 2021.

– Det vi kan konstatera är att de 2 miljarder som regeringen avsatt för 2021 – de räcker inte till närmaste vis, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.