Ny publikskandal på Swedbank Stadion

Uppdaterad
Publicerad

MALMÖ | Trots att Malmö FF skärpte säkerhetsåtgärderna så hjälpte det inte. På lördagen inträffade en ny publikskandal, då hemmamatchen mot Djurgården bröts efter att knallskott kastats på arenan.

Då hade det bara gått elva minuter och MFF ledde med 1-0 (Dardan Rexhepi). Och flera knallskott hade kastats från den kortsida av läktarna där cirka 1 500 Djurgårdssupportrar fanns.

Domaren Martin Hansson, blåste av matchen och lämnade tillsammans med spelarna planen.

Efter en kvart kom beslutet att matchen inte skulle spelas klar.

– Det är ett misslyckande, på nio matcher har två blivit avbrutna, det innebär att vår trogna publik har blivit lurade på två fester säger Per Nilsson, vd Malmö FF.

I maj när Helsingborg var på besök råkade HIF-målvakten Pär Hansson ut för exakt samma sak. Han blev dessutom attackerad av en MFF-supporter som tog sig in på planen.

Efter det skärpte MFF säkerheten, bland annat med näten mellan kortsidorna och planen.

Men det räckte alltså inte.

Barnfamiljer fick knallskott kastade mot sig

En kameraman från Canal+ befann sig precis där ett av knallskotten landade och fick uppsöka vård. Barnfamiljer vittnade om att även de fick knallskott kastade mot sig

– Det är ju förfärligt, jag såg gråtande barn och gråtande föräldrar. Nu har det hänt två gånger och risken är att det är många som bestämmer sig för att inte gå mer på fotboll säger Per Nilsson, vd Malmö FF.

Tommy Theorin, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll var själv på plats och bevittnade skandalmatchen.

– Beklagligt är ett milt ord, det här är för jäkligt helt enkelt, så här får det inte gå till i vårt samhälle.

Hur ser du på risken att publiken får vänja sig vid att fotbollsmatcherna avgörs på läktarna istället för på planen?

– Vi måste få en ändring på det här, vi hoppas på att alla som är inne på arenan finns med och att man nu får tag på de här som har gjort det och att de får ordentliga straff säger Tommy Theorin, generalsekreterare Svensk Elitfotboll

Personliga biljetter

Theorin medger motvilligt att det är dags att börja diskutera personliga biljetter på allvar.

– Är det ett system som funkar så får vi ju införa det, jag är inte förtjust i tanken, men är det nyckeln till att det ska bli bättre så får vi ju göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.