Ny rapport: Lynetteholm skadar inte naturområde i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av en konstgjord halvö i Köpenhamn har orsakat stora protester från länsstyrelsen och naturskyddsorganisationer i Skåne. Men under onsdagen presenterades en ny rapport som visar att inget av slammet som dumpats utanför Falsterbos kust har orsakat skador i det naturskyddade vattenområdet.

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) tog med svenska journalister på en båttur vid inloppet till Köpenhamn där muddringsarbetet är i full gång sedan januari.

Överborgmästaren var nöjd med att kunna presentera rapporten som visar att den gyttja från hamnområdet som dumpas i Öresund inte har läckt in i Natura 2000-området utanför Falsterbo.

Lynetteholm

– De här undersökningarna visar att det går i rätt riktning, men vi ska fortsätta övervaka det, säger Sophie Hæstorp Andersen.

På plats om 50 år

Lynetteholm, som den konstgjorda halvön kommer att heta, är inte på plats förrän om 50 år. Men redan nu har arbetet påbörjats med att rensa botten från gyttjan som inte är tillräckligt stabil som grund för halvön.

Under tre vintrar ska 2,5 miljoner kubikmeter gyttja tas bort. De minst förorenade massorna, vilket är 80 procent, dumpas i två hålor mitt i Öresund.

– Mitt mål som politiker är att vi både ska klimatsäkra Köpenhamn mot kommande vattenhöjningar och stormar, men att vi självklart också ska göra det på ett sätt som skyddar vår miljö, säger Sophie Hæstorp Andersen.

Onsdag 9 mars ska rapporten avhandlas vid ett samråd mellan de svenska och danska myndigheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lynetteholm

Mer i ämnet