Ny allvarlig sjukdom för får har kommit till Sverige Foto: Jennifer Duncan, University of Liverpool och Thomas Warnack TT

Ny smittsam fårsjukdom hittad i Skåne

Publicerad

En mycket smittsam klövsjukdom hos får har för första gången hittats i Sverige. Det är en gård i Skåne som drabbats och flera djur i besättningen har drabbats.

– De får behandling nu som stoppar upp förloppet, säger Ulrika König som är djurhälsoveterinär med får som specialitet.

Hon berättar att sjukdomen, smittsam digital dermatit (CODD), är allvarlig, den sprids snabbt och kommer lätt tillbaka.

– Det börjar som ett sår vid kronranden som sedan lossnar och det sprider sig ner i klöven, fortsätter det tillräckligt länge så kan klövkapseln lossna, säger Ulrika König.

Smittkällan ännu inte spårad

Sjukdomen finns bland nötkreatur men där drabbas inte djuren lika allvarligt men de får sår och kan bli halta. Antingen har fåren på den skånska gården smittats av nötdjuren eller så har fåren smittats av djur från något annat land.

– Men fåren på den här gården har inte köpts utifrån men kanske ägaren som hade dem innan, vi har inte lyckats ringa in smittkällan än, säger Ulrika König.

I Storbritannien och på Irland finns smittsam digital dermatit sedan tidigare.

Svår att bli av med

Djur som drabbas av sjukdomen kan bli så pass infekterade att de förutom att bli halta tappar sina klövkapslar.

– Framför allt är sjukdomen allvarlig då den är väldigt svår att bli av med från gårdarna. Den är svår att sanera bort, säger Karin Lindqvist-Frisk, djurhälsoveterinär på Gård och Djurhälsan.

Eftersom sjukdomen inte finns reglerad av myndigheter är det i nuläget upp till eventuella drabbade gårdar att avgöra hur de ska lösa problemet. I värsta fall kan fårbesättningar avlivas för att stoppa smittan och sanera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer