Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hbtq-personer har behandlats väldigt illa i många frikyrkliga församlingar, konstaterar Charlotta Carlström, forskare på på Malmö universitet. Foto: Linda Ekström

Ny studie från Malmö universitet: Kristna frikyrkor stöter bort hbtq-personer

Publicerad

Hbtq-personer blir av med ledande uppdrag, får inte längre vara med i kyrkokören och uppmanas att bli omvända. Det är några exempel från en ny studie på Malmö universitet där Charlotta Carlström intervjuat kristna hbtq-personer som har eller har haft en gemenskap i en kristen frikyrka.

Forskningen är den första svenska vetenskapliga studien i ämnet.

– En av mina slutsatser är ju att hbtq-personer har behandlats väldigt illa i många frikyrkliga församlingar, säger Charlotta Carlström, forskare på institutionen för socialt arbete på Malmö universitet.

En villkorad gemenskap

I samband med sin forskningsrapport, som bland annat bygger på intervjuer och studiecirklar, har hon nu gett ut boken ”En villkorad gemenskap”.

– Många får vara kvar i församlingen, men får inte ha uppdrag som körledare eller dela ut nattvard.

Enligt Charlotta Carlsson bygger frikyrkornas syn på homosexualitet på en traditionell tolkning av bibeln.

Se mer om vad studien kommit fram till i inslaget ovan.

En som varit med om att bli av med uppdrag i en kristen frikyrka på grund av sin homosexualitet är David Liljedal från Lund:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker det är diskriminerande, säger David Liljedal om att han inte längre får leda kyrkokören eller hålla i bibelstudier efter att han blev tillsammans med sin pojkvän. Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.