• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Den nya MR-kameran i Lund. Foto: Bernard Mikulic

Ny superkamera ska upptäcka dolda hjärtfel

Uppdaterad
Publicerad

På universitetssjukhuset i Lund har en helt ny MR-kamera installerats – den första i sitt slag i Europa. Den ska kunna mäta blodflödet i hjärtats mindre blodkärl.

Den nya kameran kan få stor betydelse för kvinnor med oklar bröstsmärta, som idag inte får optimal vård och behandling på grund av felaktig diagnos. Henrik Engblom är specialistläkare inom klinisk fysiologi vid SUS. Han har varit med och utvecklat den nya kameran i samarbete med amerikanska sjukhus.

– Just den här typen av besvär, när man har ont i bröstet på grund av småkärlsjuka, har i studier visat sig vanligare hos kvinnor och därför finns det fler kvinnor utan diagnos med de här besvären.

Christel fick orsaken till sina besvär

Christel Kullberg är sjuksköterska och biomedicinsk analytiker och började få besvär för fyra år sedan:

– Vårdcentralen var inte så intresserad av de utan de tyckte att jag var otränad och vägde lite för mycket. När jag gjorde den här undersökningen så såg man att jag hade blodbrist i en del av mitt hjärta när det blev ansträngt.

Christel Kullberg undersöktes av den nya kameran. Foto: Bernard Mikulic

Idag finns ingen behandling

Svensk sjukvård är idag bra på att hitta sjukdomar i de stora kranskärlen i hjärtat. Den nya MR-kameran kan se de små kärlen och en undersökning tar 45 minuter istället för sex timmar med en vanlig MR-kamera. Idag finns ingen behandling för problemet men Henrik Engblom hoppas att det snart finns.

– Vi hoppas kunna stimulera våra kollegor i läkemedelsindustrin att ta denna typen av problematik på allvar och samarbeta i utveckling av nya behandlingar av småkärlsjuka i hjärtat.

Stark magnetism

Den nya kameran använder sig bland annat av stark magnetism och när Henrik Engblom för att visa styrkan för fram en sax fastbunden i ett rep så sliter magnetismen tag i saxen så repet står rakt ut. Patienter med pacemaker eller andra typer av magnetisk metall i kroppen måste informera vårdpersonal innan MR-röntgen.

Saxen dras mot kameran av stark magnetism. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.