Nya metoden har underlättat för både kirurgernas operation och för patienterans läkningsprocess. Foto: SVT

Ny metod underlättar hornhinnetransplantationer

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett halvår tillbaka har Vävnadsbanken i Lund börjat använda en ny metod för att leverera hornhinnetransplantat till operationssalen.

Hornhinnor har transplanterats i åratal, men för ett halvår sedan förändrades sättet att förbereda hornhinnnan innan en operation.

Nu använder Vävnadsbanken en metod för att dela hornhinnan i tunnare lager, vilket har underlättat för både kirurgernas operationer och för patienternas läkningsprocess.

– Det är en betydligt kortare återhämtningsprocess, säger vävnadskoordinatorn Carina Forslund.

Hör henne berätta om metoden ”Dmek”, i klippet ovan.

Vad är en hornhinnetransplantation?

Hornhinnan är den genomskinliga del av ögats främre vägg.

Transplantationen utförs när din sjuka hornhinna behöver bytas ut mot en hornhinna från en donator. Donatorn är en avliden person som valt att efter sin död donera hornhinnevävnad till någon som behöver den.

Operationen utförs antingen i narkos eller med lokalbedövning. Du får diskutera med en ögonkirurg och narkosläkare innan operationen, vilket som blir aktuellt för dig.

Antingen byts hela hornhinnan ut. Eller också bara den del av hornhinnan som är sjuk eller skadad. Det senare kallas för lamellär hornhinnetransplantation.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.