Trots att växten bara funnits i Skåne i cirka fem år så har den redan tagit över stora fält och konkurrerat ut annan växtlighet längs kusterna kring Åhus och Landön.
– Det handlar om tiotusentals plantor!
Det berättar Ulf Gärdenfors, professor i naturvårdsbiologi och chef för ArtDatabankens som observerade den explosionsartade spridningen när han i helgen var ute och fågelskådade.
Kotulan inte ensam
– Vi kan se att dessa arter är ett globalt fenomen. Man flyttar arter hela tiden, medvetet eller omedvetet, säger Nils Carlsson på Länsstyrelsen i Skåne.
Att främmande arter dyker upp i den svenska naturen är ett tecken på att världen krymper, menar Nils Carlsson och pekar på till exempel nya trädgårdsväxter som tar sig ut i landskapet. Men det kan också vara internationella transporter eller resor som gör att arter flyttar på sig.
– Alla överlever inte. Men de aggressiva växterna sprider sig kraftfullt och hotar den biologiska mångfalden. Kotulan är bara en av flera främmande arter som dykt upp i Skåne på senare år. Vi har jättebalsamin, blekbalsamin, björnloka och kanadensiskt gullris är exempel på trädgårdsrymlingar som tar över delar av landskapet.