Nya bud: BRA tar över på Kristianstads flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Förvecklingarna kring Kristianstad Österlen Airport fortsätter. Nu meddelar huvudägaren Kristianstad kommun att det blir inrikesflygbolaget BRA som tar över flygtrafiken till Stockholm Bromma. Detta mindre än ett dygn efter att norska Leap förklarat sig redo för uppgiften.

– Man kan ju inte klaga på den mediala exponeringen, konstaterar flygplatsens vd Jonas Haak när SVT Nyheter ringer för att reda ut turerna.

Men enligt honom är BRA det bolag flygplatsen förhandlat med en tid om att ta över linjen Kristianstad-Bromma, sedan nuvarande operatören Sparrow Aviation nyligen meddelade att man drar sig ur och gör sin sista avgång nu på söndag.

Enligt det avtal som nu undertecknats börjar BRA flyga från Everöd utanför Kristianstad 27 augusti.

”Fullständig överraskning”

– Vi är väldigt glada åt att kunna knyta en så pass etablerad aktör till oss. BRA:s stora linjenät innebär stora fördelar för våra resenärer som önskar flyga vidare efter Bromma, samtidigt som det öppnar helt nya möjligheter att lansera Kristianstad som destination, säger Jonas Haak.

Återstår så frågan om norska Leap tänker stå vid sitt ord att börja flyga mellan Kristianstad och Bromma i augusti. Jonas Haak medger att bolagets pressmeddelande i onsdags kom som ”en fullständig överraskning” för honom.

”Välkomnar alla”

– Vi har inte haft några förhandlingar med dem tidigare. Däremot har vi haft en kort avstämning med Leap nu idag och beslutat att fortsätta våra samtal på måndag. Först därefter vet vi hur de tänker. Mycket mer kan jag inte säga just nu, förklarar Haak.

SVT: Men skulle det finnas utrymme för två bolag som flyger mot Bromma på flygplatsen?

– Det är jag inte rätt person att avgöra. Det måste vara bolagens sak att avgöra vilken potential de ser. Men vi är en öppen flygplats och välkomnar förstås alla som är intresserade av att flyga härifrån, säger Haak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.