Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På grund av pandemin har länsstyrelsen i Skåne fått ta till nya metoder för att genomföra kontroller. Foto: Emil Langvad/TT

Djurskyddskontroller på distans – ny metod för länsstyrelsen

Publicerad

På distans begär man in tidsangivna bilder på djur och lokaler samt intyg från veterinärer. På grund av pandemin har länsstyrelsen i Skåne börjat genomföra djurskyddskontroller på distans, något som kan bli allt vanligare i framtiden.

– Vi har till exempel kunnat begära in bilder och intyg från sakkunniga. I vissa fall har vi även fått filmklipp på det vi begärt, säger Henriette Bonde Nordström, chef för djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Skåne.

Det är upp till djurägarna att stå till förfogande när länsstyrelsen ringer. Vill myndigheten ha en bild ska det kunna bevisas när bilden är tagen. Vill inspektörerna ha ett mått på ett område ska till exempel ett måttband vara med på bild. Om ett djur behöver undersökas av veterinär ska även intyget från veterinären skickas till länsstyrelsen.

– Under pandemin har vi lärt oss att arbeta på det här sättet och vi har också sett att det fungerar väldigt bra. Vi kommer självklart inte sluta med våra fysiska kontroller utan istället kommer vi nog hinna med fler kontroller.

Hör mer om länsstyrelsens digitala metoder i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer