40 000 höns avlivas efter ett utbrott av fågelinfluensan i Sjöbo. Bilden är från en annan gård vid ett tidigare tillfälle. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya fall av fågelinfluensa – 40 000 höns avlivas i Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

40 000 höns kommer att avlivas sedan ett utbrott av fågelinfluensa upptäckts på en hönsgård i Sjöbo kommun, rapporterar Ystads Allehanda.

Anläggningen är i nuläget avspärrad i syfte att minska spridningsrisken. Det är säsongens första utbrott på tamfågel, enligt Jordbruksverket.

Fågelinfluensan har skapat stora problem för fågelnäringen de senaste åren. Influensasäsongen 2020–2021 var den värsta någonsin, miljontals fjäderfän avlivades. Utbrotten ökar, och i Sverige klassas nu ett stort antal kommuner, bland annat samtliga kommuner i Skåne och Blekinge, som högriskområden för smittan.

Det är ovanligt att människor smittas av fågelinfluensa och symtomen är olika beroende på vilken variant det handlar om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra om hur smittskyddet på lantbruken i Skåne går till. Foto: Erik Danielsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.