Sedan några dagar är Region Skånes digitala ungdomsmottagning igång mellan 17 och 21.30 på vardagskvällar. Tanken är att göra det så enkelt som möjligt för ungdomar att ta kontakt med sjukvården. Det krävs ingen tidbokning och inga resor. Den nätburna drop-in-mottagningen är bemannad med sjuksköterska, kurator och barnmorska och ungdomarna slussas rätt beroende på vad de vill diskutera.
På UM Skånes hemsida finns redan gott om exempel på vad tonåringar idag kan vilja prata om, allt från ”finnar” till ”bråkigt med föräldrarna”, ”sexuella övergrepp i familjen” och ”hedersrelaterat våld”. Under rubriken ”Att må dåligt” listas också ”självmordstankar och ”ätstörningar”.
– Det finns ett stort behov bland unga att ha nån att prata med, konstaterar Elisabeth Liljerehn. Men många drar sig för att gå till en vanlig mottagning.
Viktigt med kvällstid
Hon hoppas att fler killar ska ta kontakt med ungdomsmottagningen när den nu finns online. Att hålla öppet kvällstid är också viktigt, betonar hon.
– Det finns inte tid att ta kontakt medan skolan pågår. Men sen, hemma på kvällen, har de mer tid och då ska vi finnas där.
Ungdomsmottagningen nås via en app . På hemsidan finns, utöver en rad exempel på ämnen att diskutera, också en tydlig ”panic button”, en symbol där hemsidan blixtsnabbt kan stängas ner.
– Många kanske inte vill att föräldrarna ska veta att de pratar med oss, förklarar Elisabeth Liljerehn. Så därför ska sidan snabbt kunna försvinna om föräldern kommer in i rummet.
Kan förlängas
Den digitala ungdomsmottagningen finansieras via Regeringens satsning på ungdomars psykiska hälsa. Projektet löper fram till den första december, men utvärderas löpande under hela hösten. Faller det väl ut kan satsningen förlängas.