Konstgalleriet är också en toalett. Foto: SVT

Nya galleriet ingen skitsak

Publicerad

”Arna i Fågelriket” heter en förening i Mellanskåne, som skapar konst i samklang med naturen. Och nu har de byggt ett galleri som kombineras med en minst sagt oväntad verksamhet. Det är nämligen samtidigt en toalett.

Det nybyggda galleriet ligger på en parkeringsplats vid Vombsjöns västra strand, alldeles där Vombs ängar börjar. På väggarna hänger konst från hela världen.

Kerstin Jakobsson från Arna visar och pekar runt:

– Här finns konstverk från Indien, Zimbabve, Nederländerna, USA, Polen och Australien, för att ta några exempel, säger hon.

Speciell förklaring

Här kan man låsa dörren, sätta sig och titta på konsten och kanske filosofera, om man nu inte är så modig att man håller dörren öppen så att man ser skådespelet i det man numera kallar Fågelriket. Just nu är det mycket liv där. Flockar av vitkindade gäss kacklar ihop med tranorna.   

Se hela inslaget om den ovanliga kombinationen galleri och dass.

Att det blev en kombination av dass och galleri har en speciell förklaring.

– Kerstin Jakobsson hörde av sig och frågade vilken typ av byggnader det kunde finnas behov av i naturreservatet. Och då sa jag att toaletter var det som saknades mest, säger Jörgen Nilsson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen.

Bidrag från hela världen

Sagt och gjort. Medlemmarna i konstgruppen Arna samlade in pengar,  byggde dasset och utnyttjade alla de kontakter de har runt om i världen.

– Vi gjorde ett utskick och frågade om det var någon som var intresserad av att bidra med bilder som vi kunde trycka upp och ha här i the Green House Art Gallery, som vi kallar det. Vi fick ett hundratal bilder, säger Kerstin Jakobsson.

Några kilometer därifrån finns Hammarlunda mölla, som under en lång tid har renoverats, och som ska återinvigas i sommar. Det är många frivilliga mantimmar som har lagts ned på detta.

Här har medlemmarna i Arna också varit framme. De har gjort både ljudinstallationer med fiolmusik och ett ekipage med häst och vagn, som lyser på kvällarna.

Hoppas bli biosfärområde

Och på kyrkbacken ovanför Harlösa samhälle finns ytterligare konst de har gjort. På ett stort bord av ek beskrivs  de gamla pilgrimslederna som gick genom Skåne.

Det är några exempel på vad Arna i Fågelriket gör i trakten.

– Lunds, Sjöbo och Eslövs kommuner funderar på om Fågelriket skulle kunna bli ett Unesco biosfärområde. Vi har ju redan Vattenriket vid Kristianstad, och det här skulle kunna bli nästa. Och då jobbar vi med kulturdelen, säger Kerstin Jakobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer