Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar dömdes på fredagen till fyra års fängelse. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning av Vårdexpressen – samtliga döms till flera års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar döms till fyra års fängelse för mutbrott. Två tidigare regiontjänstemän döms till fängelse i tre år och sex månader.

Personerna ska solidariskt betala skadestånd till Region Skåne och Västra Götalandsregionen på totalt cirka 25 miljoner kronor, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar får också näringsförbud i fem år. Han döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta.

De två tidigare regionanställda fälls för grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta. Samtliga dömda nekar till brott.

Utdragen rättsprocess

På fredagen föll dom i den utdragna rättsprocessen kring misstänkta mutbrott i samband med Region Skånes upphandling av it-systemet Vårdexpressen. I våras dömdes Vårdinnovations förre vd samt två tidigare regiontjänstemän till fängelse och mångmiljonskadestånd. Men den första rättegången i Malmö tingsrätt fick göras om på grund av jäv.

Vårdexpressen påstods vara ett intelligent datasystem som skulle revolutionera arbetet på vårdcentralerna. Regionerna i Skåne och Västra Götaland köpte in systemet under 2019.

Avtalen värderades till närmare en miljard kronor. Men SVT avslöjade att det fanns misstänkta oegentligheter i affären. Efter SVT:s avslöjande beställde Region Skåne då en extern utredning och polisanmälde sedan händelserna.

Togs om på grund av jäv

Våren 2021 dömdes vd:n till 3 års fängelse och de två tjänstemännen till 2 respektive 2 år och 3 månaders fängelse. Tillsammans skulle de även dela på ett skadestånd till regionerna på närmare 30 miljoner kronor.

Men domen överklagades och senare samma sommar ansåg hovrätten att en av nämndemännen varit jävig. Domen återförvisades och i vintras togs rättegången om. På fredagen kom den nya domen i Malmö tingsrätt.

Överraskade advokater

I den nya domen blev straffen hårdare. En av de tidigare tjänstemännen, som i den första rättegången friades från mutbrott, döms nu både grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta.

Advokat Conny Cedermark, som företräder tjänstemannen, kallar domen fövånande.

”Vare sig min klients position eller hans agerande har motiverat en fällande dom. Vi kommer att lyfta saken till hovrätten”, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Även Damon Tojjars advokat Staffan Bergqvist ska överklaga domen.

”Vi hade vare sig trott eller förväntat detta utfall. Vi är överraskade”, skriver han i mejl.

Se mer om turerna kring Vårdexpressen och Region Skåne i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet