Omfattande skador på bebyggelse i många orter. Foto: SVT

Nya prognoser om översvämningarna: Väntas både stiga och sjunka

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas översvämningar i Skåne lagt mycket under vatten. Åar har svämmat över, vilket har lett till omfattande skador i kommuner som Kävlinge, Hörby och Hässleholm. Nu ser vattnet ut att sjunka undan på vissa platser – och stiga på andra.

Det värsta av ovädret ska ha dragit förbi, och enligt Länsstyrelsen är prognosen att vattennivån kommer fortsätta stiga på vissa platser, och sjunka undan på andra.

– I Vombsjön och Kävlingeån minskar vattennivån och kommer fortsätta minska framöver. I Ringsjön kommer det stiga åtminstone en decimeter till de närmaste veckorna, säger Lars Persson, samverkansansvarig på Länsstyrelsen Skåne.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Det påverkar ingen samhällsviktig verksamhet, menar han, men fler boende runt Ringsjön kan komma att drabbas av översvämningarna.

Vad ska enskilda personer göra?

– De får valla in sig, säger han. Kommunen kan inte lägga massa resurser på att valla in enskilda hus, utan det är var persons ansvar att skydda sitt hus.

Kan sjunka undan i Kävlinge

Sydvatten som reglerar vattennivåerna i Ringsjön och Vombsjön, kommer att minska utsläppet från Vombsjön. Det menar länsstyrelsen som samordnar myndigheterna. Då ska vattenflödet i Kävlingeån minska.

Det innebär att saker åtminstone i Kävlinge ser ljusare ut.

– Vi har varit förbi kulmen, säger Lina Rosenstråle, stadsbyggnadschef i Kävlinge kommun.

– I den samlade bilden så ska det förhoppningsvis betyda att det inte kommer mer vatten. Antingen stannar det där det är eller så sjunker det undan.

Eslövs kommun varnar

Under lördagen gick Eslövs kommun ut med ett pressmeddelande där de varnade för ytterligare översvämningar. Varningen gäller redan drabbade fastigheter i Ringsjöbaden och Sjöholmen, liksom risken för ytterligare fastigheter att drabbas.

– Det är förfärligt tråkiga nyheter. Tyvärr måste de redan drabbade bereda sig på att vattnet stiger ytterligare. Vi lider verkligen med dem, säger kommundirektör Eva Hallberg i pressmeddelandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du se de höga vattenflödena i Kävlinge. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Mer i ämnet