Foto: SVT

Nya regler för mc-körkort

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler ska ge kvinnor rättvisare förutsättningar att ta körkort för motorcykel. Under en lång rad år har Sveriges Motorcyklister pekat på att kvinnor i allt högre utsträckning än män underkänns i körproven.

– Det är inte bra att det varit en sådan skillnad, säger Maria Nordqvist vid Sveriges Motorcyklister.

Det ledde till slut att Statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI) fick i uppdrag av den förra regeringen att undersöka förarprovet ut ett genusperspektiv. En slutsats VTI kom fram till var att kortare personer missgynnas vid manöverproven i låg fart. Och eftersom kvinnor i genomsnitt är kortare än män har de sämre förutsättningar vid de proven.

Nya regler

Från den 1 maj ändrar Transportstyrelsen riktlinjerna för körprovets A-behörighet. Förändringen innebär att det kommer att läggas mindre fokus på manöverprov i låg hastighet och mer på hur förarna klarar trafiksäkerheten, skriver Nerikes Allehanda.

– De flesta mc-olyckor sker inte i krypfart utan de flesta sker i kurvor, säger Maria Nordqvist.

Maria Nordqvist vid Sveriges Motorcyklister välkomnar att reglerna för att ta körkort för motorcykel förändras så att kvinnor får rättvisare förutsättningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer