Kulturlivet stänger i Danmark – nya restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dagar med höga smittotal och uttalanden om att nya coronarestriktioner är på gång i Danmark kom besked från statsminister Mette Fredriksen (S) vid en presskonferens under fredagen. Bland annat införs begränsningar för hur många som får samlas. Teatrar, museer och andra verksamheter stängs. Restriktionerna, som har godkänts av Folketinget, träder i kraft på söndag morgon.

Det senaste dygnet rapporterades den dystra rekordsiffran 11 194 nya covidsmittade och statsminister Mette Frederiksen skrev på Facebook att hon ”inte tvivlar på att det blir nödvändigt med nya åtgärder för att bryta smittkedjor”, vilket Epidemikommissionen arbetade med att förbereda.

Hälsodepartementet har meddelat att omikronvarianten har fört med sig att det finns behov av flera restriktioner för att bromsa smittan i jul. Vid en presskonferens på torsdagskvällen rekommenderade Statens Serum Institut (SSI) att något måste hända.

– Vi har ingen förhoppning om att helt kunna stoppa smittan, som vi lyckades med förra vintern, men vi hoppas kunna bromsa den, sade SSI-chefen Henrik Ullum då.

Presskonferens på fredagen

Redan i onsdags uppgav hälsominister Magnus Heunicke att nya åtgärder kunde bli aktuella.

– Med omikron har vi fått en ny epidemi i epidemin. Situationen kräver en snabb anpassning av vår epidemiberedskap och en robust förstärkning av vår sjukhuskapacitet när inläggningarna väntas stiga.

En presskonferens startade klockan 14 på fredagen där de nya restriktionerna presenterades.

Kulturlivet drabbas

Statsminister Mette Fredriksen inledde med att säga att smittotalen nu är de högsta sedan pandemin startade. Över 500 personer är inlagda på sjukhus för covid-19. En femtedel av de smittade har omikronvarianten.

– På kort tid har spelreglerna ändrats, sade Mette Fredriksen med anledning av den nya mer smittsamma varianten.

Teatrar. museer och andra lokaler där många människor samlas ska stängas, enligt statsministern. Stängningen gäller också biografer, folkhögskolor, nöjesparker, mässor, spelhallar och konferenser.

Kulturverksamheter kommer att kompenseras för restriktionerna, enligt statsministern.

Ingen alkohol efter 22

Butiker och restauranger får på nytt begränsningar när det gäller antalet besökare. Restauranger måste stänga klockan 23. Alkohol får inte säljas efter klockan 22. Dessutom införs begränsningar för antalet besökare på restaurang.

För en del av kollektivtrafiken införs krav på så kallade coronapass.

Nya danska restriktioner:

• Stängning av en rad olika verksamheter – till exempel spelhallar, kasinon, nöjesparker, konferenslokaler, biografer, konsthallar och folkhögskolor.

• Serveringsställen ska hålla stängt mellan klockan 23–05 och alkoholförsäljning förbjuds klockan 22–05.

• Kravet på att bära munskydd utökas till flera verksamheter, till exempel gudstjänster och körskolor.

• Antalet samtidiga besökare i butiker ska begränsas.

• Krav på coronapass vid fjärresor med kollektivtrafik.

• Rekommendation om hemarbete och begränsade sociala kontakter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.