Foto: TT / Fredrik Sandberg

Nya siffror: Över tusen barn hemlösa i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är över tusen barn hemlösa i Malmö. Dystra siffror från Malmö stad visar att hemlösheten bland barn har ökat med 20 procent det senaste året.

Varje år kartlägger Malmö stad hemlösheten i kommunen.

Årets kartläggning ger en ögonblicksbild av situationen i oktober och visar att 1.070 barn  och 1.752 vuxna saknar bostad. Av de vuxna är 23 personer uteliggare.

Hemlösheten bland barn har ökat med 20 procent det senaste året och stigit kontinuerligt sedan 2009, då 161 barn i Malmö rapporterades sakna bostad.

MKB ska hjälpa till

– Jag tycker att det är väldigt dåligt och oacceptabelt. Vi kommer att jobba väldigt mycket med frågan, säger Sedat Arif, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö.

Enligt Sydsvenskan har Malmö stad tvingats köpa sovplatser på vandrarhem och hotell åt hemlösa för 471.000 kronor per dag under årets första nio månader.

– Vi vill komma bort från hotell som är ett dåligt alternativ för till exempel barnfamiljerna. Vi vill hitta modullösningar och fortsätta bygga i den takt som vi redan gör, säger Sedat Arif.

Hur ska MKB hjälpa till?

-MKB kommer att avsätta ett visst antal lägenheter under åren 2017 till 2019. Det handlar om 200 lägenheter per år, så kallade sociala lägenheter. Det verktyget behöver vi använda för att komma till rätta med hemlösheten.

Fler utrikesfödda hemlösa

Sedan 2013 har det blivit vanligare att hemlösa saknar annan individuell problematik, som missbruk eller psykisk ohälsa.

En ökande andel av de hemlösa är födda i andra länder än Sverige. Hela ökningen mellan åren 2013-2017 består av utrikesfödda.

Den vanligaste orsaken till hemlöshet är bristande förankring, vilket är betydligt vanligare än andra orsaker som obetalda hyror eller störande beteende, enligt Malmö stads kartläggning.

Närmare hälften av de hemlösa lever på försörjningsstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.