Nya sjukhusplaner väcker ilska i Lunds föreningsliv

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen aktiva medlemmar i Lunds föreningsliv berörs om det nya förslaget på placering av Lunds nya storsjukhus blir verklighet.

– Jag satte kaffet i vrångstrupen. Jag är väldigt, väldigt besviken, säger Thomas Jernberg, ordförande i Lunds SK.

Det är framförallt bristen på information som har retat upp de två representanterna för de normalt sett rivaliserande fotbollsklubbarna, Lunds FF och Lunds SK.

– Det här har varit en oas i flera generationer. Vi får veta detta i en tidningsartikel i Sydsvenskan. Det är mycket, mycket svagt, säger Thomas Jernberg.

Det är två minst sagt anrika fotbollsföreningar som tillsammans med cirka tio andra föreningar, har sin verksamhet på Smörlyckans IP. Lunds SK bildades 1930 och Lunds FF 1941.

– Vi som använder den här platsen dagligen, varför har vi inte fått veta något?, undrar Roger Hildingsson, sekreterare i Lunds FF.

Skickas på remiss under våren

Sedan tidigare finns två förslag på placering av Lunds nya storsjukhus; på det befintliga sjukhusområdet eller på Brunnshög. Men eftersom båda förslagen anses ha flera brister, har ett tredje alternativ nu tagits fram – Smörlyckans IP.

– Det är en lika central placering som nuvarande sjukhuset och som det är enkelt att ta sig till för både patienter och personal, säger Stefan Lamme (M), ordförande för sjukvårdsstrategiska investeringar i region Skåne.

Han tycker inte att det har varit möjligt att informera idrottsklubbarna i detta skede.

– Som planen ser ut nu, ska regionsstyrelsen lämna förslagen på remiss till Lunds kommun och Lunds universitet senare i vår. Det är ju först då som fotbollsföreningarna och andra kan komma in i processen, säger Stefan Lamme.

”Hit kan barnen cykla”

Roger Hildingsson oroar sig mest för att föreningarna ska hamna långt utanför centrum om förslaget blir verklighet.

– Hit kan barnen cykla för att träna efter skolan. Om tio år, vart ska barnen som bor i området runt Smörlyckan träna då?, undrar han.

Det nya sjukhuset beräknas vara klart om cirka 10 till 15 år och kommer att kosta minst 30 miljarder i dagens penningvärde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.