Blixten slog ner i den ena pylonen på Öresundsbron. Foto: TT/Johan NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åskoväder över Skåne – blixten slog ner i Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt oväder drog in över Skåne under lördagseftermiddagen och en klass 1-varning utfärdades. En av blixtarna slog ner i en av Öresundsbrons pelare.

Under lördagseftermiddagen drog åskan och regnet in över hela Skåne och det fanns risk för översvämningar. SMHI utfärdade en klass 1-varning för åska med kraftiga regnskurar. En av blixtarna slog ner i Öresunsbrons pyloner under eftermiddagen och fångades på bild av TT:s fotograf Johan Nilsson.

Enligt John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig för Öresundsbron, skadades inte bron av blixtnedslaget.

– Bron är byggd för att klara alla typer av väder. Det här påverkade vare sig trafiken, våra system eller brokonstruktionen. Allt ser helt intakt ut, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Själva ovädret ska dra vidare under kvällen.

– Det här ovädret väntas främst i västra Skåne, i malmöområdet och Helsingborg. Det kommer mattas av i de västra delarna till kvällen och det kan bli att det rör sig vidare österut då, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

– Det kan även uppstå kraftigare vindar upp emot 20 meter per sekund.

Efter kvällens och nattens skyfall kommer ett typiskt juniväder:

– Det blir hyggligt, 20-25 grader med växlande molnighet och en och annan skur, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.