Polisen var i somras på plats längs E65 mellan Ystad och Malmö efter stenkastning. Foto: Johan Nilsson/ TT

Nya stenkastningar mot danska bilar på E65

Publicerad

Polisen har under april fått in åtta nya anmälningar om misstänkta stenkastningar längs E65 i Skåne, rapporterar Sydsvenskan. Tre av dem kommer från danska bilister.

– Jag hoppas verkligen inte att det är en ny våg, säger Frida Lovén, biträdande chef i lokalpolisområde Ystad, till tidningen.

Hon syftar då på fjolårets våg av stenkastning längs E65 mot framför allt danskregistrerade bilar som började i april och pågick under sommarmånaderna. Sammanlagt handlade det om cirka 140 ärenden, där bilister i flera fall skadats av glassplitter. Vid ett tillfälle krossades framrutan på en bil och den danska bilisten förlorade synen på ena ögat.

Stenkastning mot danskar på E65

Vädjar om tips från allmänheten

Polisen satte in omfattande resurser och höll omkring 400 förhör som till stor del byggde på dörrknackning – men insatserna gav inte resultat och i februari lades utredningarna ned.

Nu vädjar polisen om tips från allmänheten och säger att anmälningarna kan leda till att gamla ärenden öppnas igen.

– Är det samma modus och tillvägagångssätt kan man öppna upp nedlagda ärenden direkt. Det är en knapptryckning så öppnar vi det, säger Frida Lovén till Sydsvenskan.

Från arkivet: Psykologen: ”Rädsla ligger bakom stenkastningen mot danska bilar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning mot danskar på E65

Mer i ämnet