Björn Tungsten och andra turfiskare drabbas kraftigt av EU:s nya fiskekvoter. Foto: Otto Johansson

Nya torskkvoter slår hårt mot turfiske i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

EU:s nya fiskekvoter för 2022 klubbades i veckan och de är striktare än tidigare. Turfiskaren Björn Tungsten i Malmö beskriver det hela som ett dråpslag.

För tre år sedan infördes nya fiskekvoter på torsk i södra Östersjön, dit Öresund räknas, det innebar att Björn Tungsten och hans kunder kunde ta upp mellan fem till sju fiskar per tur.

– Det tyckte jag var bra och de flesta kunderna var nöjda också. Men det är inte många kunder som tycker det är lönt att åka ut och få med sig en fisk hem, säger han.

För det är just det som de nya kvoterna innebär, maximalt en torsk om dagen. Björn Tungsten är inte emot kvoterna i sig men menar att de slår oproportionerligt hårt mot mindre fiskare och turfisket.

Trålförbud

Han menar att problemet snarare ligger hos det kommersiella trålfisket i Östersjön.

– Hade man stramat åt det i tidigare skede då hade situationen sett helt annorlunda ut.

Att kvoterna dessutom drabbar Öresund, där trålfiske varit förbjudet sedan 1930-talet och således har ett livskraftigare bestånd, tycker han att är extra orättvist.

– Jag tycker att Öresund kunde vara ett eget kvotområde och inte tillhöra Östersjön i det här fallet.

Ingen under lekperiod

Under torskarnas lekperiod har det med tidigare kvoter varit tillåtet med upp till två fiskar om dagen. Nu kommer det att bli totalförbud, något Björn Tungsten har förståelse för men som ändå kommer att drabba honom hårt.

– Nu blir det ännu svårare att locka kunder så jag tänker att det blir a-kassa eller någon alternativ sysselsättning för fiske är uteslutet under den perioden, där finns inte många andra arter att fiska än torsk heller.

Länsstyrelsen beklagar

Beslutet om kvoter har fattats gemensamt av EU:s fiskeriministrar men i Skåne är det länsstyrelsen som implementerar bestämmelserna regionalt.

– EU ser det västra beståndet i Östersjön som ett enda område. Jag får förlita mig på att den bedömningen de har gjort av torskbestånden är korrekt, säger Linus Larliander, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Skåne.

Han beklagar samtidigt att turfiskarnas situation försvåras.

– Jag förstår att det här gör förutsättningarna jättesvåra både för turfisket och yrkesfisket. Det fruktansvärt olyckligt att det blivit så här, men det är ett försök att rädda den spillra som finns kvar av torskbestånden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.