Det är oklart var de boende ska flytta. Foto: SVT

Nyanlända kan tvingas bo i gymnastiksalar

Uppdaterad
Publicerad

Den sista december står över 200 nyanlända utan bostad när delar av gamla Östra Sjukhuset i Malmö rivs. De har ännu inte fått besked om var de ska bo sedan.
– Det kan bli tal om inkvartering i gymnastiksalar, säger Maher Akob, enhetschef vid socialförvaltningen i Malmö.

Migrationsverket fördelar nyanlända över landets kommuner och Malmö har tagit emot flera hundra under de senaste åren. I brist på mer permanenta bostäder placerades 200 personer 2016 i sjukhusbyggnaderna i Sege Park, Malmös gamla mentalsjukhus som stängde redan i mitten av 1990-talet. Det var redan då var känt att området skulle bebyggas med 700 nya lägenheter och att nya boenden alltså måste fram före byggstart 2019.

– Vi lade en beställning hos MKB (Malmö kommunala bostadsbolag) redan för två år sedan. Men tyvärr har de inte kunnat leverera, det är olyckligt, berättar Maher Akob.

”Vi har i dagsläget ingenting”

När han i slutet av september informerade de 200 boende om att de inom kort måste flytta kunde han inte ge några besked om vart de ska ta vägen.

– Sege Park stressar oss väldigt mycket just nu. Vi har i dagsläget ingenting, vi tittar på olika möjligheter.

Det kan handla om äldreboenden som byggs om till korridorboenden men också om mer akuta lösningar som sängplatser i gymnastiksalar, enligt Maher Akob.

De boende som SVT träffar är alla starkt oroade.

– Vi får inga besked. De säger bara att vi kanske kan ordna något före årsskiftet, berättar Nizar Alsamara som bott på Sege Park sen hösten 2016.

Nizar Alsamara vill inte flytta från Malmö. Foto: Lisa Ovesen

MKB lovar bostäder

Liksom många av de andra boende har han nu jobb i Malmö som han inte vill förlora.

– Men får jag ingen bostad måste jag flytta, då blir jag arbetslös.

MKB väljer att svara skriftligt till SVT genom förvaltningschefen Mats Nilsson: ”Vi kommer att leverera det antal bostäder som behövs....”genom moduler, genom att bygga om tomma lokaler till bostäder och använda lägenheter i befintligt bestånd...”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.