Foto: SVT / TT

Nyfödda tvillingar isolerades med smittat spädbarn

Uppdaterad
Publicerad

En mamma och hennes nyfödda tvillingar isolerades i ett rum på centralsjukhuset i Kristianstad tillsammans med ett barn som bar på multiresistenta bakterier. Nu kritiseras vårdgivaren av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för bristerna.

Tvillingarna föddes för tidigt i Lund och vårdades på neonatalavdelningen. Efter en tid flyttades de närmare hemmet till centralsjukhuset i Kristianstad. Men eftersom båda intensivvårdsrummen var upptagna tvingades mamman och hennes friska tvillingar dela rum med en pojke som bar på multiresistenta bakterier, där de isolerades.

I sin anmälan skriver mamman att hon tvingades använda samma pentry som den smittade pojkens familj. ”Jag frågar honom (läkaren reds. anm.) om detta inte ökar smittorisken för mina barn. Han svarar: Vi kan inte erbjuda vården som vi ska erbjuda och ja, smittorisken ökar för dina barn.”.

Fick fel bröstmjölk

När kvinnan och tvillingarna till slut flyttas till ett eget rum blandar sjukhuset ihop den utpumpade bröstmjölken. Kvinnans son hinner få mjölk från den smittade pojkens mamma innan misstaget upptäckts.

”Jag anser att vården har utsatt både mig och mina barn för fara. (...) Och att ge min son den smittade pojkens mammas mjölk är också en oerhört stor vårdmiss.” skriver tvillingarnas mamma i anmälan.

Av Ivos beslut framgår att ansvarig läkare skrivit en avvikelserapport om att sjukhuset tvingats placera de friska barnen tillsammans med det smittade på grund av platsbrist. Enligt den medicinska ledningsansvarige var det rimligt att utifrån befintliga resurser, det vill säga lokaler och personal, göra avsteg från ordinarie rutiner.

Vårdgivaren kritiseras

Tvillingarna klarade sig från att smittas av de multiresistenta bakterierna men Ivo är ändå kritisk och anser att vårdgivaren, Region Skåne, har brustit i att ge personalen förutsättningar att arbeta patientsäkert och därmed minska risken för smittspridning.

Centralsjukhuset i Kristianstad får också kritik för bristande id-kontroll vid utlämnande av bröstmjölk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.