Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Målet är att tillverka en helsvensk skyddsmask”, säger Pär Jörgensen på SES Protection. Här tillsammans med säkerhetsmontören Julia Lassen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Nystart för svenska skyddsmasken – tillverkas utanför Kristianstad

Publicerad

2008 fanns det skyddsmasker till nästan alla invånare i Sverige. Efter ett regeringsbeslut förstördes flertalet – det fanns inga krig i sikte. Utanför Kristianstad nystartar man produktionen. Målet är att bli självförsörjande.

Följ med in i fabriken och se när skyddsmaskerna tillverkas i klippet ovan.

Inne i den gamla byggnaden servade man en gång i tiden stridsvagnar. Då låg byggnaden centralt placerad på det gamla regementet P6. Sedan något år tillbaka är det tillverkning av en annan produkt relaterad till militär användning – Skyddsmask 90 – som gäller.

– Skyddsmasken är till 99 procent svensk. Detta är också ett krav från våra kunder, militären, MSB och olika civila myndigheter. Vi ska kunna försörja Sverige även om våra gränser skulle stängas, säger Pär Jörgensen, operativ chef på det privatägda SES Protection.

”Folkmasken” blev ett faktum

Våren 1982 beslutades att nästan alla svenskar skulle kunna få en skyddsmask. Produktionen startades och den så kallade ”folkmasken” tillverkades i miljontals exemplar.

Men tiderna förändrades och hösten 2008 beslutades att alla maskerna skulle förstöras.

– Då tyckte man att det inte fanns någon hotbild. Min synpunkt är naturligtvis att vi borde återuppbygga ”folkmasken”, säger Pär Jörgensen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
1938 lanserades gasmasker som högsta mode med denna reklamfilm, som man då kunde se på landets biografer. Se en unik del av svensk historia. Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.