Polisen räknar till ett 30-tal fall av glaskross på lekplatser och beachvolleyplaner sedan januari. På olika platser spridda över hela Malmö. Foto: Bernad Mikulic

Nytt fall av glaskross i Malmö – ett 30-tal sedan årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett fall av krossat glas har upptäckts på en lekplats i Malmö. Totalt rör det sig om ett 30-tal fall sedan årsskiftet. Polisen ser ett samband mellan flera av dem.

– Vi ser en systematik i att vilja skada andra, säger Nils Norling, polisens presstalesperson. 

Det var 12.40 på onsdagen, som en kvinna ringde polisen. Hon hade hittat glaskross i sanden nedanför gungorna på en lekplats på Kungsgatan i Malmö.

Polisen har undersökt platsen, men precis som i de övriga fallen har man lite att gå på. 

Efterlyser vittnen

– Vi har inget att arbeta vidare med och vill gärna få in vittnesuppgifter från allmänheten, säger Nils Norling. 

Polisen räknar till totalt ett 30-tal fall av glaskross sedan januari. På olika platser spridda över hela Malmö. På lekplatser och även beachvolleyplaner.

Onsdagens händelse rubriceras som framkallande av fara för annan. 

För några dagar sedan berättade SVT att en treårig flicka skadat foten, sedan hon trampat på en krossad glasflaska i Beijers park. 

– Det finns ett samband mellan många av händelserna. Någon har utstuderat placerat glas med en vass egg, där barn hoppar av gungor, säger Nils Norling. 

Under ett lager sand

Ibland har glaset varit synligt, ibland har det legat under ett lager av sand. Vid ett par tillfällen har en avslagen glasflaska stuckit upp ur sanden. 

Nils Norling vädjar till föräldrar att kontrollera noga, innan de släpper barn lösa på lekplatsen. 

– Så här får det inte fortsätta, att barn riskerar att skada sig när de leker i en sandlåda, säger Nils Norling. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.